Mellfelvarrás

Kinek ajánljuk?

A mellek lógása leggyakrabban szülés, szoptatás után lép fel, mivel a terhesség és a szoptatás után, a duzzadás megszűntével a bőr nem képes ugyanilyen mértékben zsugorodni. Természetesen szoptatás, sőt terhesség nélkül is felléphet ez a jelenség, az életkor előrehaladtával, főleg, ha jelentős testsúlyingadozások voltak. A mell súlyánál fogva is megnyújthatja a bőrt, sőt a lógó emlő mint fejlődési rendellenesség is előfordul.

A mellek megsüllyedésének oka tehát, hogy a bőr, amely az emlő állományának egyedüli felfüggesztője, megnyúlik, rugalmasságát veszti, s így a mirigyállomány és a zsírszövet–kötőszövet a gravitáció törvényének engedelmeskedve lesüllyed.

Mindezekből következik a műtét lényege; a fölösleges bőr eltávolítása, ezáltal az emlőállomány eredeti helyére való visszahelyezése. A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető. Nagyobb méretű emlők esetén az altatást tartjuk előnyösebbnek, míg kisebb emlőknél a helyi érzéstelenítést ajánljuk.

 

A műtét után

Helyi érzéstelenítés esetén a páciens hazamehet a műtét után, altatás esetén egy éjszakát a Klinikán szükséges maradni. A varratokat részletekben szoktuk eltávolítani. Melltartó viselése még hetekig szükséges a varratsor tehermentesítése céljából. Legalább 3 hétig éjjel-nappal, a továbbiakban pedig 2–3 hónapig nappal tartjuk fontosnak a melltartó viselését. Sportolásnál elengedhetetlen az alkalmazása! 2–3 hónapig a napozás és a szolárium is kerülendő.

 

Az esetleges komplikációkról

Mindkét típusú műtétnek a bármilyen más műtét kapcsán szóba jöhető szövődménye lehet (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar). A mellbimbó áthelyezése miatt ritkán előfordul érzészavar, de ez csak átmeneti, és csak az esetek kisebb részében jelentkezik. Egészen kivételes esetben előfordulhat a mellbimbó elhalása. Ilyen esetben csak egy másik plasztikai műtéttel pótolható.

 

A hegesedésről

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és a tökéletes műtét utáni kezelés mellett sem lehet ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. A bimbóudvar körüli metszés gyógyul általánosságban a legszebben. Ez a heg idővel szinte láthatatlan lesz. A bimbó alatti hosszanti metszés is alig látható heggel gyógyul az esetek többségében. A leginkább problémás a mell alatti harántmetszés hege. Ez a leginkább észrevehető. Aki tehát ilyen műtétre vállalkozik, annak el kell döntenie, hogy lógó mellei zavarják-e jobban, vagy a műtét után – valamelyest minden esetben látható – műtéti hegek. A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni.

 

Az elmúlt 20 évben Klinikánkon számtalan sikeres mellfelvarró műtétet végeztünk. Tekintse meg Előtte/utána képeinket a Mellplasztika Galériában,  és kérjen időpontot az első  konzultációra, ahol szakorvosunk személyre szabott kezelési tervet állít össze Önnek, és minden felmerülő kérdésére válaszol. A konzultáció díját a kezelés árából levonjuk.